Dr. Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatója a BME-n

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Dr. Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár mutatta be a sajtó képviselőinek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szeptemberben induló Autonóm járműirányítási mérnök MSc és BProf üzemmérnök-informatikus, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen induló Autonómrendszer-informatikus MSc szakokat a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar jármű-csarnokában. A szeptemberben induló képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni.

2018. február 8.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A BME egy új mesterképzési szakot és egy új alapképzési szakot indít 2018 szeptemberében. Az új mesterképzési szak az önvezető járművek fejlesztésére képez angol nyelven szakembereket, az új alapszak pedig üzemmérnök-informatikus végzettséggel bocsát majd ki hallgatókat.

Autonomous Vehicle Control Engineer, azaz Autonóm járműirányítási mérnök mesterszakot indít 2018 szeptemberben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara. Az angol nyelvű képzés célja, hogy a járműipar legdinamikusabban fejlődő területéhez kapcsolódva, az önvezető járművek fejlesztésére képezzenek szakembereket az egyetemen.

A szakra jelentkezők széleskörű ismereteket sajátíthatnak el az önvezető járművek tervezéséről és fejlesztéséről, amely tudás a dinamikusan fejlődő hazai járműipar bármely résztvevője számára kiemelt értékkel bír. A hallgatók a kar zalaegerszegi oktatási és kutatási telephelyén, az Autóipari Próbapályával együttműködésben egyedülálló gyakorlati ismereteket is szerezhetnek az autonóm járművek tesztelése területén is.

A jövő társadalmában meghatározó szerepük lesz a magas intelligenciával rendelkező járműveknek, robotoknak, berendezéseknek, ezért is egyedülálló lehetőség a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar leendő diákjainak, hogy az autóipari kutatás-fejlesztés területén a legkorszerűbb tudást szerezhetik meg. A képzésben részt vesznek a BME Gépészmérnöki Kar, Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Építőmérnöki Kar oktatói is.

A magyarországi informatikushiány hatékony csökkentése érdekében BProf üzemmérnök-informatikus szakot indít a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. A jól ismert magas színvonalú BSc képzések mellett ezt a képzést azoknak a diákoknak ajánljuk, akik csökkentett elméleti, több gyakorlati ismeret birtokában mielőbb el szeretnének helyezkedni informatikusként a munkaerőpiacon.  A BSc képzés programját hét, a BProf képzést hat félév során lehet majd elvégezni. A BProf utolsó két félévében az egyetem a vállalatokkal karöltve kooperatív képzésben oktatja a hallgatót. Így az ipari tapasztalat mellett a tárgyak egy részét is a vállalatnál végzett munkával teljesíti a hallgató. Szigorú elvárás a professzionális üzemmérnök-informatikus képzésben, hogy a hallgatók munkahelyi tevékenysége témájában és színvonalában illeszkedjen az egyetemi képzési programhoz. A mesterdiploma előkészítője továbbra is a BSc képzés.

http://kozlekedes.bme.hu/autonom-jarmuiranyitasi-mernok-mesterszak-indul-szeptembertol-a-karon/

https://www.vik.bme.hu/hir/2179-nagy-dobasra-keszulunk-uj-alapkepzesi-szakot-inditunk

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Az önvezető gépjárművek néhány éven belül a hálózatba kapcsolt okoseszközeink között a legfontosabbakká léphetnek elő. Az autonóm rendszerek fejlesztése újszerű algoritmusok, eljárások, szoftvertechnológiák fejlesztését igényli például a képfeldolgozás, a 3D-s számítógépes látás, szenzorfúzió, optimalizációs módszerek, mesterséges intelligencia, robotika, gépi tanulás és kiberbiztonság területein. E területeken kínál magas minőségű képzést az ELTE Informatikai Kar Autonómrendszer-informatikus mesterszakja.

Az angol nyelvű mesterképzés összetett szoftverrendszerek tervezésére készíti fel hallgatóit, melyek segítségével a jármű folyamatosan képes adatokat gyűjteni, azokat elemezni, a gyűjtött adatok alapján döntéseket hozni. Feldolgozza a környezetéből érkező adatokat (forgalom, időjárás, útviszonyok, közlekedési szabályok stb), és a vezető fizikai, mentális állapotára vonatkozó észleléseket egyaránt.

Ezáltal a közlekedés sokkal kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá, kényelmesebbé válhat, a rendelkezésre álló kapacitások (pl üzemanyagfogyasztás, parkolóhelyek) jobban kihasználhatóak lesznek.

Az Autonómrendszer informatikus mesterszak az EIT Digital európai kettős diplomás mesterképzésével kompatibilis, hallgatóink így Európa vezető egyetemeivel összehangolt ismeretanyagot sajátíthatnak el Budapesten.

https://www.inf.elte.hu/content/2018-szeptembereben-autonomrendszer-informatikus-mesterszak-indul-az-ik-n.t.1400?m=251

https://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/meghirdetes.php?meg_id=19515&elj=18a 

RECAR

A RECAR (REsearch Center for Autonomous Road Vehicles) program keretében a BME az ELTE, az MTA SZTAKI vállalati partnereikkel – Continental Automotive Hungary Kft, Robert Bosch Kft, Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. – együttműködve ötvözik az egyetemeken megtalálható elméleti tudást a gyakorlati tapasztalatokkal.

A hallgatók nagy számban vehetnek részt ipari partnerekkel közös kutatás-fejlesztési projektekben, így megfelelő gyakorlati tapasztalatot szereznek tanulmányaik során.

A hazánkban jelenlévő nagy autóipari fejlesztőközpontok kiváló, izgalmas és kihívásokkal teli munkalehetőséget biztosítanak a szakot elvégzett hallgatóknak. A szakterületen a gyors elhelyezkedés és magas kezdőfizetés jellemző.