Kutatók Éjszakája a BME Gépjárművek és Járműgyártás Tanszékén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatJ épület 23-as terem 

 • Alternatív járműhajtások múltja, jelene, jövője

Az előadás témája különböző alternatív motorhajtóanyagok (földgáz, hidrogén, biohajtóanyagok) és járműhajtások (villamos, hibrid, tüzelőanyag-cella) rövid ismertetése, összehasonlítása. Az egyes hajtásrendszerek fejlődése, működésével kapcsolatos tapasztalatok. Trendek, zsákutcák, és a várható fejlesztések.

Dr. Emőd István

 • Az intelligens fékrendszerektől az autonóm haszonjárművekig

Az előadás bemutatja a haszonjárművek néhány kevesek által ismert komplex járműdinamikai szabályozási funkcióját és bepillantást ad a jövő autonóm járműveinek működésébe is. A hallgatóság a fejlesztőmérnök szemszögéből ismerheti meg az elektronikusan vezérelt fékrendszer (EBS) működését, a kamera- és radar alapú automatikus vészfékező illetve sávelhagyást detektáló rendszereket valamint a fejlesztési stádiumban levő alacsony illetve magas sebességű autonóm járműfunkciókat.

Frank Péter – Knorr-Bremse

 • A jármű-összeszerelés kialakítása és jövőbeni kihívásai

Az előadás bemutatja a győri jármű-összeszerelés kialakítását, layoutját, felépítését, minőségbiztosítási rendszereit és röviden kitér a jövőbeni kihívásokra.

Les Zoltán – Audi

J épület csarnok

 • Audi TT alapú járműszimulátor tesztvezetése

Egy Audi TT gépjármű és egy járműdinamikai szimulációs környezet összekapcsolásával lehetővé válik az utastérben ülő vezető számára a jármű valódi reakcióinak rekonstruálása.

Dr. Szalay Zsolt


 • Dinamikus lengéscsillapító vizsgálat

A korszerű közúti árművek lengéskényelmének és stabil úttartásának előfeltétele a megfelelően kialakított lengéscsillapító karakterisztika. A hidraulikus tesztpad segítségével lehet a lengéscsillapítók karakterisztikájának meghatározása, azaz felvehető a löket függvényében kialakuló erő különböző frekvenciák mellett. Ezen kívül szimulálni lehet valós körülményeket is országúti mérések alapján.

Dr. Szabó Bálint

 • Elektronikusan vezérelt fékrendszer interaktív szimulációja

Elektro-pneumatikus nehéz-haszonjármű fékrendszer vizsgálatára alkalmas vizsgálópad, amely dinamikus fékezési körülmények szimulálására alkalmas a beépített 3D járműszimulációs szoftver segítségével. Így a különböző biztonságnövelő fékfunkciók is ellenőrizhető segítségével, úgy, mint a blokkolásgátló (ABS), vagy az elektronikus járműstabilizációs program (ESP).

Dr. Varga Ferenc
Finszter Ferenc

 • Formula Student versenyautó bemutatása

A BME hallgatói csapata 2007-óta vesz rész a SAE Formula Student versenysorozatban, az erre a célra készített versenyautó kerül bemutatásra.

Boriszov Dániel

 • Virtuális prototípus vizsgálatok

A mérnöki számítások egyre jelentősebb részét képezik a fejlesztőmérnöki tevékenységnek, mivel jelentős időt és költséget lehet általuk megtakarítani azáltal, hogy jóval kevesebb prototípusfázist szükséges realizálni. Bemutatónk egy átfogó ismertetést ad a BME EJJT és Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék által támogatott számítási diszciplínákról.

Dr. Veress Árpád – Knorr-Bremse

J épület Csarnok előtti udvaron

 • BME KJK mozgó történeti busza

A Műegyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki karának autóbuszban kialakított, mobil történeti tablója.

Dr. Varga Ferenc
Dr. Emőd István
Kádár Lehel

 • Elektromos hajtású járműprototípus tesztvezetése

A BME GJT és EJJT által fejlesztett háromkerekű elektromos hajtású járműprototípust bemutatása és tesztvezetése.

Kádár Lehel

 • Opel Ampera interaktív műszeres vizsgálata

Plug-in hibrid jármű működésének vizsgálata, a hajtáslánc részletes adatainak segítségével. A villamos- és belsőégésű motorok tesztvezetés során előállt állapotjellemzőinek áttekintése.

Telekesi Tibor – Közlekedés Tudományi Intézet

J épület Csarnok galéria, EJJT Termelési rendszerek laboratórium

 • Autóipari Termelési Rendszerek, Transzformáció a tömegtermelésről a vevői igényre történő termelésre

Autóipari Termelési Rendszerek kialakulása. A fejlődés főbb állomásai, jelenlegi helyzet és kitekintés a jövőre.

Dr. Stukovszky Zsolt
Ászity Sándor  

 • KAIZEN workshop, veszteség feltárás és munkatartalom optimalizálás

Gyártó cella optimalizálás. Egyszerű Kaizen esemény bemutatása. A résztvevők optimalizálják egy kis gyártó cella munkatartalom elosztását a vevői igényeknek megfelelően.

Dr. Stukovszky Zsolt
Ászity Sándor  

ST épület 08 labor

 • Nagysebességű- és hőkamera speciális alkalmazásai

Bemutatásra kerülnek a korszerű diagnosztika területéről a nagysebességű- és hőkamerás vizsgálatok eszközei és példák speciális alkalmazási lehetőségeikről. A nagysebességű kamerás felvételeken lassítva figyelhető meg, hogyan gyullad meg egy gyufa vagy durran szét egy vízzel teli léggömb. A hőkamerás vizsgálatok esetében a szemünk számára láthatatlan infravörös, elektromágneses sugárzásokat vizsgáljuk.

Hlinka József

ST épület 12 laborban

 • Lézertechnológiák a járműgyártásban

Egy korszerű megmunkálási eljárás kerül bemutatásra: lézersugaras megmunkálás jellemző eszközei és folyamata.

Bauernhuber Andor